Ett år går lika fort som det brukar och så även detta och jag fick hitta tid att skriva en fotografisk årskrönika för 2018. Tycker det är rätt trevligt att göra det. En summering har jag redan gjort i Julkalendern på Natursidan.se. Läs gärna den också.
År 2018 blev ändå ett rätt häftigt år. I februari efter lång väntan kom beskedet att jag blivit antagen till svenska Naturfotograferna och det gladde mig väldigt mycket. Det blev också en del visningar av mitt föredrag ”Med känsla, engagemang och kärlek till naturen” även i år. Det känns fantastiskt att få nå ut med sina bilder och budskapen. Väl värt att våga ta steget och tvinga sig upp på scenerna. Och det var väldigt spännande att få hålla föredraget på Fotografiska i Stockholm och bli inspelad av SVT/UR Samtiden. Nu går föredraget att se på UR Play under 2019. Dock utan musikslingor pga licenser men allt annat är med. Då och då dyker det upp på Kunskapskanalen också.
Första halvåret blev det fler fotorundor än andra halvåret och det märks i bildbanken. Men så är livet ibland. Jag brukar inte skriva så mycket om min familj såhär och för att göra en lång historia kort så var hösten något kaotiskt med saker och ting. Min mor hamnade på sjukhus och efter massa samtal kom vi fram till att hon inte kunde flytta hem till sin lägenhet igen. Hon fick komma till korttidsboende och sen fick hon ett nytt boende. Det var mycket farande hit och dit och sortering av grejor så att hennes nya hem skulle bli fint. Men det blev jättebra och hon trivs. Det känns tryggt och bra för henne. Då ska vi ”bara” ta hand om resten i det gamla hemmet också. Men det ger sig väl. Har varit lite ”paus” nu över helgerna och det var skönt.
Nej, inte mer om det nu för nu dyker vi ner i mapparna………
I januari kom det några dagar med kyla. Jag går ju jämt och ständigt och tjatar om att jag vill ha minusgrader ute. Men det man längtar efter är ju att få dra på sig alla kläder man har och klampa ut på en åker eller stå vid några hjulspår i dyngan och fota dessa underbara ismönster. Dessa underbara isytor som inte har några begränsningar. De kan ta mig ända ut i den kosmiska världen. Långt bortom de världar vi känner till och ända bort till änglarna. Förutom det blev det några turer till havet. Vatten i alla sina former har en förmåga att locka mig.
Titel: Unknown wings
Kylan höll i sig och isjakten fortsatte. Besökte Idalabäcken och en bäck vid Brantekällavägen på Hallandsåsen men där fanns ingen is. Vattnet rann med god fart och det var härliga turer. Men så ibland när man varit mycket vid havet eller letat is vid vattendrag så drar det lite i makrofingret och jag for ut en tur till Alnarpsparken. Det var en solig skön dag och jag letade vackra vissna växter. Fick lite gott ljus på dem.
Titel: Still beautiful
Kylan höll i sig i mars också och nu hade det varit kallt så länge att isen faktiskt lade sig på Falsterbonäset. Jag försöker hinna med snön när den väl dyker upp för jag längtar alltid efter snö. Ett par gånger tog jag kameran och gick ner till gården där vi bor. Där var det vitt nu och måsarna lade sig i snön. En kväll efter jobb grävde jag fram blixten från en låda och gick ner. Det föll fina snöflingor och jag började leka med blixten och trädkronorna. Ett par timmar försvann utan att jag hann blinka men vad kul det var. Man sjönk in i sin lilla fotobubbla ett tag. I min hjärna såg det nog mest ut som på bilden efter den arbetsveckan. En enda röra i kombination med ett insnöat beteende. Inside selfie? Nytt begrepp kanske.
Titel: Inspired
Isen fick en härlig blåton i den sena timmen på kvällen i Falsterbo. Ibland bjuder havet till och det är svårt slita sig därifrån när det ser ut såhär. Man glömmer till och med att det är kallt ute.
Titel: Evening colours
Hoppsan där sa det pang. Våren exploderade. Vitsippor, blåsippor, gulsippor, vårstjärnor, vintergäck, scilla, snödroppar, snöklockor, vide, krokusar, lövsprickning, grodor, ankungar, och tranor i en enda röra på mitt minneskort. Men jag tror ändå att en härlig naturupplevelse i Fågelsångsdalen vid Södra Sandby får representera April. Vi hade åkt dit för att lufta oss och leta vårblommor. Jag satte mig på marken för att njuta lite i en solig glänta och dricka lite kaffe. Bredvid ca 4 meter ifrån mig låg en omkullvält smal stam. Rätt var det var så kom den större Hackspetten och satte sig så fint bredvid mig. Vi hade hört den högt uppe i ett träd en lång stund. Men det var för högt för mitt objektiv. Kanske den förstod det och bjöd mig på en häftig upplevelse.
Titel: Större Hackspett
I maj var det fortfarande rätt behagligt ute och i början av månaden åkte jag till Öland med PhotoNatura. Det var som vanligt en trevlig resa och jag besökte lite nya platser på Öland. Det var roligt. En ny blomma till samlingen blev Majvivan som jag förevigade en tidig daggig morgon. Helt underbart.
Titel: Morning Glory
Inspirerad av nya platser efter Ölandsresan fick jag för mig att nu ska jag leta upp något nytt hemmavid också. Var lite trött eller hemmablind på de platser jag brukar besöka. Ville spinna vidare på lusten att utforska. Har hittat ett par ställen som jag ser fram emot att utforska mer när vi kommer till våren på det nya året. Jag tittar gärna i dessa underbara ögon igen.
Titel: Beautiful Eyes
Nu började det bli väldigt varmt ute. Vårens alla blommor hade kommit alla på en gång och fortare än vanligt. Tanken att hinna med alla hade jag släppt. Jag sökte mig fortfarande till vatten. Mycket för trollsländorna och grodorna men också för att själv stoppa fötterna i en bäck och svalka dem lite. Och i Kärsbärsdalen vid Idala fick jag sällskap av en Jungfruslända som jagade. Till slut fick den sitt byte.
Titel: Bytet
I juli körde vi till Dalarna och Säter. Skulle besöka festivalen och visa mitt föredrag. Hyrde en liten röd stuga med vita knutar och stannade en hel vecka däruppe. Tänkte passa på att se lite av stället. Men värmen var jobbig. Fast å andra sidan behöver ni veta var badplatserna ligger kan ni fråga mig. Det blev dopp i många sjöar. Jag provade också på en annan typ av fotografering än jag brukar. Jag och några fotokompisar besökte det gamla nerlagda mentalsjukhuset i Säter och fotade inuti. Har ett blogginlägg om det här> om ni vill läsa och se dem bilderna. Stugan vi hyrde låg en bit utanför Säter en bit upp nära Bispbergs klack. Det var för varmt att vistas i skogen men näst sista morgonen kom ett åskoväder och massa regn så på kvällen tänkte vi att vi får uthärda och ta oss upp på klacken. Och det ångrar jag inte. Temperaturen låg på ca 30 grader varmt på kvällen och nu var luftfuktigheten hög. Dimmorna började svepa in i skogen och det blev helt fantastiskt. Här är utsikten från klacken som ligger 315 meter över havet.
Titel: Bispbergs Klack juli 2018
Äntligen moln! Ja, det var det jag längtat efter. Moln och lite svalare temperatur. Vi for ner till havet en söndagskväll och jag kände en känsla jag inte känt på länge. Jag frös. Men det var skönt och man stod och fotade med bara ben och lät vågorna svepa in över fötterna. Underbart. I övrigt besökte jag Öland och Kastlösa fotofestival i augusti. En trevlig tillställning och med nyfunna vänner blev det ett besök på en mycket torr Möckelmosse och Alvaret. Och så blev det en trevlig weekendtur till Småland.
Titel: Finally
Så började det närma sig hösten. Och det var nu min tid minskade dramatiskt. Försökte ändå komma ut och rensa huvudet lite. Blev korta turer i min närmiljö. En sak jag gör för sällan är att besöka Alnarpsparken på sensommar/höst. Det finns faktiskt en hel del färger kvar där då och med ett modifierat objektiv åkte jag dit och experimenterade lite. En rolig kväll mitt i allt annat.
Titel: Spinning
En weekend i oktober hade vi höstmöte med PhotoNatura på Söderåsen. Det var 30-års jubileum och vi firade lite extra. Höstfärgerna hade kommit men var inte helt optimala. Men det var otroligt vackert ändå. Vi tog oss också iväg på lite svamprundor i Oktober men det var inte så stor svamplycka. På mitt ställe med porslinsskivlingar fanns endast några få. Förra året var det helt täckt där. Inte hittade vi kantareller heller. Bättre lycka nästa höst antar jag. Var också på en tur till Ljunghusen och i tallskogen där hittade jag lite läroexempel till mitt nya föredrag som jag ska hålla på PhotoNatura-dagen den 2 mars 2019. Det ska bli kul att visa bilder med syftet att lära ut. Det är alltid roligt att dela med sig av kunskaper.
Titel: Glossy
November…ja, jag vet faktiskt inte vad jag ska visa eller säga om den månaden. Fullt upp med mammas nya boende och flytt. Det var mycket att göra och många saker var trevliga men foto det hann jag inte med. Är nog första månaden på många år jag inte har en enda bild. Jag var iväg på Naturfotografernas höstmöte och där höll jag föredrag och presenterade mig. Vi var ute på ett par trevliga turer tillsammans den helgen. Men jag var för okoncentrerad för att fota. Satsade på att ha trevligt istället helt enkelt.
Så fick jag äntligen lite tid. Eller rättare sagt jag tog mig tid. Måkläppen hade öppnat och jag hade inte hunnit ut på hela november. Men detta blev en perfekt dag. Jag åkte ut och strosade i flera timmar helt själv. Det gick andra därute men när det blev sen eftermiddag så var jag rätt ensam därute. Det var precis vad jag behövde. Och Måkläppen bjöd till från sin bästa sida. Inte så mycket mönster men ljuvligt väder och vackra linjer.
Titel: Lines
”Chansen för en vit jul är obefintlig” stod det i Sydsvenskan den 22 december. Men den 23 december hade vi ett vitt Malmö med omnejd. Jag trodde knapp Måns när han sa att det var vitt ute. Men när poletten trillade ner så trillade jag ur sängen och hoppade i kläderna bokstavligen. Slängde i mig en macka och tog fotoryggan och så körde vi ut till Ekhagen. NU måste där vara fint tänkte jag. Och det var det. Vi hade några timmar på oss innan vi skulle hem och duscha för vi var bortbjudna på kvällen. Det var så otroligt vackert ute.
Titel: Struktur
Nu önskar jag alla ett riktigt Gott Nytt År!
Hoppas 2019 blir ett år med glädje och naturligtvis många bilder på minneskorten.
Säger också tack till alla som följer mina bilder i olika medier.
Är er evigt tacksam.
Kom och lär med oss. Samtliga föredrag har inriktningen att lära ut PhotoNaturas samlade kunskap inom naturfotografi.
Ni kan läsa mer här>
Men vänta inte för länge med att köpa biljett för det är begränsat antal platser.
Mitt föredrag heter: Med bokeh i sikte – En resa i skärpedjupens värld
”Vad är bokeh egentligen?” Och vad är svaren på de ständigt återkommande frågorna ”Men hur får du till den där känslan? Den där bokehn?”
Camilla som har specialiserat sig på makrofotografering i de korta skärpedjupen kommer att dela med sig av sina kunskaper och tankar om hur hon skapar sina makrobilder.
I föredraget lägger hon fokus på hur hon gör när bilderna skapas i de korta skärpedjupen. Vi får bland annat ta del av hur man kan man arbeta med ljuset, olika objektiv, vinklar, förgrunder och bakgrunder.
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.
INSTAGRAM - FOLLOW @CMN1967
Share On