Glad(a) idag
Idag var det strålande sol i Skåne och fåglarna var helt tosiga ute på balkongen. Vi tog en eftermiddagstur till gömslet vid skogen. Det tog inte lång tid innan första vråken kom. Sen hörde man det tydliga ljudet av gladan. Vill ni höra? Den låter såhär. Det sägs att den röda gladan är ganska tystlåten men inte idag kan jag säga. Det var inte mindre än 5 stycken fåglar som kom. Men vad de är svåra att fånga på bild i luften. Vråkarna är mycket lättare. De landar och smakar på godsakerna. Men gladan den kommer som ett stridsflygplan och dyker ner och försöker sno deras godsaker. Det går så himla fort. Inte ofta de sätter sig på marken men idag hade vi lite tur. Det var lite skarp sol men det var full action så några bilder blev det. På latin heter den Milvus Milvus. Röd glada är en rovfågel tillhörande familjen hökartade rovfåglar. Den är Sveriges 3:e största rovfågel. Längden är ca 60-70 cm och vingspannet är 170-185 cm. Läs mer om den här. Jag tycker den är otroligt vacker. Men ack så snabb haha. Jag har nog en del att lära mig om att fotografera väldigt rörliga motiv :-).
Vråken hoppade högt när gladan dök ner mot den. Full fart blev det. På allt utom mig för jag hann inte med alls. Den kom så nära att jag hann inte zooma ut så den blev vingklippt. Men jag tycker man kan se det otroligt fina mönstret i fjäderdräkten på den.
Men så var det en som landade. Gud vad kul. Visst är den tjusig. Och ser grym ut.
På världsnaturfondens WWF hemsida kan man läsa följande om den röda gladan som varit på väg att försvinna.
”Projekt Röd Glada
Projekt Glada startades 1976 i Skåne och det blev ett mycket lyckat WWF- projekt. Under en period var den vackra rovfågeln på väg att försvinna ur den svenska faunan och under 1970-talet återstod endast ett 50-tal par.
Det var en grupp forskare och ornitologer som startade projektet. En viktig del av arbetet bestod av inventeringar, skyddet av boplatser och stödutfodring på vintern med slaktavfall.
Utfodringen resulterade i att gladorna började övervintra i Skåne. Samtidigt var den röda gladan akut hotad i Skottland där den endast överlevde tack vare reservat och fågelskyddsstationer. I Sverige blev Projekt Glada så framgångsrikt att skånska ungfåglar under slutet av 1980-talet kunde exporterades till Skottland under fem år. Det resulterade 1994 i 11 häckande par som alla hade sitt ursprung i Skåne.
Idag uppgår antalet röda glador i Sverige enligt Sveriges Ornitologiska Förening till 1 950 par (fågelåret 2009, vår fågelvärld) . Av dem finns 1 800 par i Skåne, de övriga främst i Halland och Blekinge.”
De flög runt och tjoade och så landade en igen och så kom det en till och ville ge sig in i leken. Det gick ganska hett till. Det var absolut inte tråkigt att sitta några timmar i gömsle idag inte.
Bilderna är en del beskurna och arbetade med i Photoshop. Vanlig redigering. Var lite svårt ljus idag. Vi hade ganska mycket motljus så det var lite knepigt att få till det.
Tags: Bilder, bird, fågel, fåglar, Foto, fotoblogg, fotobloggar, Fotograf, Fotografering, Fotografi, glada, Milvus milvus, Photo, Photographer, Photography, Picture, röd glada, Rovfågel, Rovfåglar
Share On