I september 2024 bar det iväg till Rondane Nationalpark i Norge. Målet och vår bas på resan var Nedre Dørålseter Turisthytte. Där bodde man tjusigt med ett storslaget landskap precis utanför stugdörren. Stället har drivits av familjen i generationer och de äldsta husen står fortfarande kvar.
Vi var ett glatt gäng på 12 naturfotografer som skulle tillbringa en väldigt solig vecka i Rondane och bara fotografera, äta gott och ha kul tillsammans. Kanske inte det bästa fotovädret och det var något varmt för årstiden men väldigt skönt. Man kan ju ändå inte påverka vädret så bara att njuta.
Här glömde man tid och rum och hade knappt någon kontakt med omvärlden. Rätt skönt faktiskt. Väldigt avkopplande att inte hela tiden vara uppkopplad. Bara låta sig fångas i nuet på platsen och släppa allt annat. Man behöver det mer än man tror.
Dagarna från tidig morgon till sen kväll spenderade vi ute i naturen. Det var helpension så vi fick frukostbuffé då man också fixade sitt ”matpakke” till dagen ute i fält. Vid 18-tiden på kvällen serverades det trerätters middag bestående av rejäl husmanskost.
Strömmen slogs av vid ca 22-tiden men det gjorde inget för då stupade man i säng efter all mat och en sängfösare på kvällen med tillhörande fotosnack.
Man behövde inte åka någonstans om man inte ville. Precis utanför gick floden Atna med åar och vattendrag som rann ner i den. Det fanns mycket att fotografera nära stugbyn. Där började också många vandringsleder så man kunde gå så långt eller så högt man orkade.
Vagnen som stod på gården är säkert Dørålens mest fotograferade vagn. När jag lade denna bilden på Facebook delade de den på sin Facebooksida och skrev:
Vogna som våre forfedre og -mødre brukte i Dørålen er blitt et internasjonalt fotoobjekt
Den vagnen har tjänat många genom historiens vingslag och glädjer många än. Nu som fotomotiv.
Gick man bara en liten bit ut på vandringsleden möttes man av denna storslagna vy med vackra bergstoppar.
På marken var det som att traska runt i en julljusstake. Lav och mossor, låga växter i hösttoner.
Längs vägen in i Dørålen ligger vyerna som är kända och välfotograferade ikonmotiv. Ett är sjön Dørålstjørnin som i gryningen ofta ligger helt spegelblank med sjörök som stiger eller dimmor som sveper in vid väderomslag.
Inom den nördiga naturfotovärlden kallas den skämtsamt för ”brunstgropen” på grund av att där samlas naturfotografer från hela världen på hösten.
Bergssidorna kan vara väldigt vackra i sina sparsmakade färgtoner och speglar sig fint i den spegelblanka sjön.
De vindpinade fjällbjörkarna har väldigt vackra former. När vi var där hade en hel del blad redan blåst av men jag tycker nästan de slingrande grenarna är vackrare nakna. Det är som att se trädets nerver. Dess själ ända ut i topparna på grenarna.
En kväll efter kvällsmaten körde vi ut i det sista kvällsljuset och himlen intog röda färgtoner. På andra sidan vägen ligger ännu en liten sjö som även den kallas ”brunstgropen”. Det blev några motljusbilder mot de mjuka bergstopparna i vyn.
Dessa bergstoppar har också fått ett smeknamn. Jag vet inte av vem som myntat det men de kallas för ”Dolly Parton topparna” eller ”Dollytopparna”. Ja, alla vet i alla fall direkt vilka man menar.
Sista morgonen innan frukost tog vi en tur till ”Dollytopparna” som snabbt sveptes in i dimma. Dimman tjocknade på så till slut såg vi ingenting. Men några bilder fick vi.
Sista kvällen innan hemfärd skyndade vi oss till samma ställe och vände man blicken på andra hållet såg man månen stiga upp i kvällningen. En vacker vy.
I veckan gjorde vi också dagsutflykter. En morgon åkte vi iväg halv 4 på morgonen för att ta oss till Fokstumyra Naturreservat som ligger i Dovre. Platsen är känd för sina älgar och vi fick sett någon älg men de var på så långt håll. Därefter körde vi en bit och tog oss upp på Dovrefjell för att se Myskoxar. Dagen blev väldigt solig och varm och det tyckte nog Myskoxarna med för vi såg några på håll men de var svårfotograferade då värmen dallrade i luften. Värmedaller gör att det är svårt sätta skärpan på det avståndet. Men vi fick sett dem och den dagen vandrade vi 1,8 mil på fjället. Det kändes kan jag säga och efter maten den kvällen somnade alla väldigt tidigt.
Då fick jag bättre bilder på Myskoxarna hösten 2023. Finns i detta blogginlägg>
En annan trevlig plats vi besökte var stenformationerna i floden Atna vid Elgevasslien, Folldal. Dock var det starkt solsken även den dagen. Blev lite bilder men jag gjorde mest utsnitt med lång slutartid på det starka vattenflödet som forsade fram mellan stenformationerna.
När vi fått nog av sol i Atna tog vi en avstickare in i Grimsdalen. Grusvägen slingrar sig genom hela dalen och på ett ställe är man ganska högt uppe. Där tog jag denna bilden. En storslagen vy som är svårfångad i en enda liten bild så jag tog 7 st stående bilder och satte samman till en panoramabild. Nere vid den slingrande ån ser vi Grymsdalmyrene.
Fotad härifrån>
Så var det dags att leta sig hemåt och vi lastade in vår ”lilla” packning i Magnus bil. Man behöver ju allt eller hur. Fast mössa, långkalsonger och vantar kunde vi lämnat hemma.
Vi körde inte mer än ut på grusvägen en bit så var det redan dags för första fotostoppet. Vet jag tänkte att det kommer ta tid att ta oss hem. Minst ett par dygn!! Men man kunde ju inte bara köra förbi.
Den lilla sjön låg helt insvept i dimman som tjocknat på rejält efter morgonens tidiga tur.
När man kommer ut längs väg 27 passerar man Hørsa bru och där rinner ett väldigt vackert vattenfall ner från floden Hørsa som vi naturligtvis var tvungna att stanna och fota vid.
Jag är svag för att ta utsnitt när jag är på sådana platser. Det skalar av lite av omgivningen och fokuserar på detaljer istället. Dessa två tyckte jag passade väldigt bra konverterade till svart/vitt.
Ja, någon bild till blev det på vägen hem. Man fick ju sträcka på benen ibland. Vi hade ju ändå ca 10 timmar bilfärd hem.
Stort tack till alla som var med och förgyllde min resa till Norge och stort tack till bästa resesällskapet, min sambo Måns och vår fotokompis Magnus. Vi gör om det en vacker höst.
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
INSTAGRAM - FOLLOW @CMN1967
Share On