En blandad vårkompott från Skåne
Ja, det har varit fullt upp senaste veckorna med olika saker. Och det blev en blandad kompott av bilder. Det har varit skogsturer, grillning, fisketur och strosande i parker. Full rulle på ankmödrarna som måste hålla rätt på sina yrväder som gärna provar sina ”vingar” som ni ser nedan. I parkerna är det full action på fåglarna som slåss om revir och fruntimmer så fjädrarna ryker. Bara att sätta sig och vänta för det händer saker hela tiden.
Bä bä vita lamm men jag blev svart. Inte många dagar gammal är jag heller. Men jag njuter av livet på landet där jag kan njuta av solen.
Det är bra fart på vattnet i åar och vattendrag. Vid sjöarna börjar allt grönska och växa upp. Kvällen vid Ekholms sjön i Skåne påminde om en augustinatt. En gädda satt på kroken men den var för liten så den fick en chans att äta upp sig.
Lyckades hitta en blåsippa till slut. Var väl sista chansen men norra Skåne stod den vid en å. Så fick jag den till slut. Vitsippor finns det lite kvar och i bokskogen blommar harsyran för fullt.
Löven ser så goda ut nu. Ljusgröna och skira. Jag gick och undrade om man kunde göra sallad på dem. Kollade lite och hittade lite kul saker. Man kan lägga hackade björklöv i olja ett par veckor. Låta stå svalt och mörkt. Sen sila den och så kan man massera in på ömma muskler och leder. Kanske en dunderkur vem vet…
Boklöv kan man tydligen också äta. Och harsyran. Men den innehåller oxalsyra så man ska vara måttlig med den. Man kanske skulle ta och prova den där salladen för jag hittade ett recept på nätet. Det var maskrosblad, kirskål, almfrön, citronmeliss, mynta, boklöv, harsyra, mjölkörtskott och svamp samt lite hyvlad parmesan i den. Låter inte helt fel och är säkert fullspäckat med vitaminer.
På Wikipedia läste jag: ”Björk kan tappas på sav om våren, innan bladen slår ut. På ett par timmar kan man från en medelstor björk få ut 2–3 liter. Björksaven är drickbar och kan användas vid matlagning. Den kan också kokas för att få en tjock, söt sirap liknande lönnsirap. Eftersom björksav innehåller 2–3 procent enkla sockerarter kan den jäsas till en svagt alkoholhaltig dryck. Av nyutslagna blad kan ett c-vitaminrikt te kokas. Den gröna innerbarken kan användas till avkok hela året om, men dess näringsvärde är lågt. Under vinterhalvåret (oktober till maj) kan knopparna ätas, råa eller kokta. Björk betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.”
Vill önska alla en trevlig helg och må gott. Njut av våren. Oavsett väder 🙂
Vissa tagna med Canon 40D och vissa med Canon Mark 5D II, Objektiven Canon EF 70-300/4-5,6L IS USM, handhållet och Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM, handhållet. Jobbat i datorn mycket med kontrast, levels och neutralfärglagret, ljusat upp och mörkat ner delpartier. Skärpa på detaljer och arbetat med curves och färglager. Beskurit. Det är vad jag gjort med dessa bilder i stora drag. Fråga gärna om ni undrar mer.
Tags: Bilder, bird, birds, blommor, fågel, fåglar, Foto, fotoblogg, fotobloggar, Fotograf, Fotografering, Fotografi, Macro & Växter & naturdetaljer & träd, måla med kameran, Photo, Photographer, Photography, Picture
Share On